پیاده سازی و اخذ گواهینامه ISO 22000

پیاده سازی  ISO 22000::

سلامت جامعه ارتباط مستقیم و اساسی با سلامتی مواد غذایی دارد بر این اساس استاندارد های مواد غذایی از اولین و مهمترین استاندارد های جهان هستند.

شرکت مهندسی پویندگان ایمنی و کیفیت به عنوان یک شرکت موفق و پیشرو در زمینه مشاوره مدیریت و طرحریزی کارخانه براساس مسئولیت ذاتی خود پروژه های زیادی را در زمینه ایمنی و سلامت مواد غذایی انجام داده است.

از مشتریان صاحب نام ما در صنایع غذایی می توان به:

شرکت یک و یک ( دشت مرغاب )، قارچینو، شرکت های پگاه خوزستان، پگاه همدان، پگاه لرستان، کشت و صنعت گلستان دزفول، روغن ساعی، کشت و صنعت پارس شهریار، کارخانه های آرد صاحب نامی مانند آرد کلاله، آرد مارون، آرد زاهدی، آرد مریانج، آرد شریف گالیکش،آرد رضای مشهد، آرد سرچشمه شاهرود، آرد ممتاز همدان، آرد اق قلا و سایر آردها، شرکت صنایع غذای کودک تورنگ، گراندیس، سحر،آبتین آفتاب جنوب، بهنوش و غیره اشاره نمود.

 

ما تجربه موفق زیادی در زمینه پیاده سازی استاندارد ایزو 22000 و HACCP و طراحی و اجرای GMP و GHP در صنایع غذایی داریم.

استاندارد های مدیریت سلامت و ایمنی مواد غذایی زیادی در جهان وجود دارد اما اولین آیین کار مستند در ارتباط با سیستم مدیریت سلامت مواد غذایی استاندارد HACCP بود. و پس از آن استاندارد های مدیریت سلامت و ایمنی غذایی زیادی تدوین شد و تقریبا هر بخشی از جهان استانداردهایی را در زمینه ایمنی مواد غذایی تدوین کردند.

استاندارد ISO 22000 در حال حاضر معروفترین و پرکاربردترین استاندارد سلامت و ایمنی مواد غذایی در جهان بوده که از مزرعه تا چنگال مشتری را پوشش می دهد.

استاندارد جهانی ISO 22000 چیست؟

علامت استاندارد ISO 22000 امروزه بر روی اکثر محصولات غذایی حک شده است. اما بیشتر مردم نمی دانند علامت داشتن گواهینامه ایزو 22000 به چه معنی است؟

استاندارد ISO 22000 یکی از تخصصی ترین استانداردهای مدیریت کیفیت در صنایع غذائی در جهان می باشد که اولین بار در اول سپتامبر 2005 توسط کلیهISO/TC34 تدوین و ابلاغ شد.

استاندارد ISO 22000 مبانی تولید مواد غذایی سالم و ایمن را برای مصرف شرح می دهد ایزو 22000 علاوه بر تولید کنندگان مواد غذایی در شرکت های مرتبط هم کاربرد دارد.

استاندارد ISO 22000 قابلیت پیاده سازی در سراسر زنجیره تأمین مواد غذائی از تولید در مزرعه و یا مراکز نگهداری دام و طیور تا ماشین آلات صنایع غذائی ، کارخانجات تولید مواد غذائی ، صنایع بسته بندی ، غذای دام و طیور شرکتهای پخش مواد غذائی ، سوپر مارکتها و… را دارد.

استاندارد ایزو 22000 توسط کمیته ISO/TC 34 سازمان جهانی استاندارد ISO با مشارکت کارشناسان FAO و WHO با استفاده از تجربیات بدست آمده از اجرای HACCP و ISO 9001 و ISO 15161 با توجه به ضرورت ایجاد یک سیستم مدیریت ایمنی جهانی برای مواد غذایی و صنایع وابسته تدوین شد.

استاندارد ISO 22000 ضمن پوشش دادن تمام الزامات HACCP الزامات پایه یک سیستم مدیریت کیفیت را نیز پوشش می دهد.

نکته مثبت استاندارد سری 22000 داشتن استانداردهای پشتیبان برای پیاده سازی و اخذ گواهینامه ISO 22000 می باشد.

دامنه کاربرد استاندارد ISO22000 :

استاندارد بین المللی ایزو 22000 یک استاندارد ژنریک و قابل پیاده سازی در تمامی بخش ها و زنجیره تامین مواد غذایی بوده و دارای طیف گسترده ای از قابلیت اجرا می باشد.

لذا تمامی سازمانها و شرکت های فعال زنجيره غذايي اعم از توليدکنندگان مواد اوليه صنایع غذایی شامل شرکت های تولیدی مواد بسته بندی، مزارع و کشت و صنعت ها، تولید کنندگان مواد شیمیایی که در غذا و یا دارو بکار می روند.

شرکت هاي توليد مواد غذايي و و خوراک دام، شرکت ها و موسسات درگير با حمل و نقل و انبارش ، پخش کنندگان فروشگاههاي خرده فروشي و تامين کنندگان خدمات مرتبط با غذا نظيرخدمات بسته بندي و … مي توانند از استاندارد ISO22000. برای مدیریت ایمنی و سلامت محصولات و خدمات خود استفاده نمایند.

 

مزایای استاندارد ISO 22000 و اخذ گواهینامه ایزو 22000:

از مزایای اجرای استاندارد ایزو 22000 و گرفتن گواهینامه آن میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:

1-جهانی بودن استاندارد ISO 22000 و مورد قبول بودن آن تقریبا در تمام جهان
2-تخصصی بودن استاندارد ISO22000
3- روشن بودن الزامات و داشتن راهنماهای لازم مانند ISO 22004:2005 و ISO 22005:2005
4-در نظر گرفتن الزامات قانونی توسط ایزو 22000 و مورد قبول بودن توسط معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت
5- در نظر گرفتن و کنترل برنامه های پیشنیازی PRP و برنامه های پیش نیازی عملیاتی OPRP در ISO 22000
6- بین المللی بودن گواهینامه ISO 22000 و معتبر بودن آن در تمام جهان.
7-همه جانبه نگری
8-شامل بودن کلیه الزامات HACCP ، قابلیت اثبات تعهد مدیریت به ایمنی محصول در موقع ایجاد مشکل قانونی
اشاره نمود.
9-خطراتی که بصورت بالقوه و بالفعل سلامت محصول را تهدید می کند از طریق استاندارد ایزو22000 شناسایی و مدیریت می شود 10- اجرا و گرفتن گواهینامه ISO 22000 ایجاد ارتباط اثر بخش در مورد مسائل سلامت و ایمنی مواد غذایی با تأمین کنندگان ، مشتریان و دیگر بخش های موجود در زنجیره مواد غذایی بوجود آید .
11- اجرای ISO 22000 باعث تمایز قائل شدن میان PRPها ، OPRP ها و CCP ها می شود.

 

روش پیاده سازی و گرفتن گواهینامه ISO 22000

برای اجرا و گرفتن گواهینامه سلامت و ایمنی محصول ا ISO 22000 باید سازمان در اولین گام اقدام به انعقاد یک قرارداد با یک مشاور سیستم مدیریت کیفیت کارآزموده مانند پویندگان ایمنی و کیفیت نماید.

شرکت پویندگان ایمنی و کیفیت از شرکت بازدید کرده و بر اساس استاندارد ISO22000 اقدام به انجام یک گپ آنالیز می نماید تا کمبودهای سازمان برای اجرای استاندارد ISO 22000 و گرفتن گواهینامه بویژه در مورد GMP را شناسایی نماید نیاز ها درقالب گزارشی به کارفرما اعلام می نماید.

کارفرما باید اقدام به رفع ایرادات بویژه در زمینه GMP مطابق الزامات قانونی نماید البته اکثر شرکت ها به دلیل نظارت معاونت غذا و دارو ناچار به پیاده سازی این الزامات هستند.

سپس مشاور ISO22000 اقدام به تشکیل کمیته ایمنی و سلامت محصول نموده و پس از آموزش الزامات و روش مستند سازی ISO 22000. به آنها و افراد مرتبط ، اقدام به طرحریزی سیستم ISO22000 می نمایدو همزمان مستندات مربوطه را تهیه می نماید. معمولا مستند سازی بر اساس استاندارد ISO 10013 انجام می شود.

شرکت باید بر اساس دستور العمل ها و روش های اجرایی اقدام به اجرای فعالیت ها نموده و پس از مدتی با انجام ممیزی داخلی و تصدیق فرآیند ها و برگزاری جلسه بازنگری مدیریت آماده ممیزی و صدور گواهینامه شرکت گواهی دهنده ایزو مانند TUV, DNV , ASYS IMQ, QMIمی شود.